Cloud, or not to cloud
Het woord Cloud hoor je dagelijks, maar hoe zit dat nu juist? Wat is de investering die je moet maken? En hoe zit dat met ROI en verborgen kosten bij de omschakeling?
7 HERKENBARE IT-UITDAGINGEN
Als ICT-professional krijg je bijna permanent te maken met verandering. Dat is inherent aan onze business. De snelle digitalisering van het bedrijfsleven brengt nog meer uitdagingen met zich mee. Je kunt naar die challenges kijken als een probleemveld.
Rank 1 verkiest uitdagingen eerder te zien als kansen. Door je IT te stroomlijnen en technologie in te zetten om creatiever en effectiever te ondernemen.
Complexe en onsamenhangende infrastructuur
Je infrastructuur is verouderd, en niet efficiënt te onderhouden. Je mist businesskansen doordat je systemen onvoldoende informatie met elkaar uitwisselen.
Je probeert je “on-premise”-infrastructuur stevig in handen te houden, omdat je er vast in gelooft dat een traditionele IT-omgeving één van de veiligste oplossingen is. Maar met de tijd is zowel de hardware als de opslag in silo's georganiseerd. Voor het onderhoud heb je verschillende experten in huis, of erger nog zijn er verschillende leveranciers in de running. Het geheel is complex en onsamenhangend. Hoewel de hardware grotendeels is afgeschreven, kost het beheer en onderhoud veel mankracht en geld.
Je in-house serverroom zit aan de rand van de capaciteit. Het aantal VPN-verbindingen reist de pan uit, waardoor je onvoldoende zicht hebt op de risico's. Business units dreigen ermee externe oplossingen te zoeken (schaduw IT). Het is een overduidelijk symptoom van de behoefte aan nieuwe IT-middelen. En tegelijkertijd ook een bedreiging omwille van kennis- en datalekken, of andere security-problemen.
Het hoeft niet altijd zo een drastisch scenario te zijn. Soms is het vervangen van oude legacy-software of de uitbreiding met een nieuwe vestiging voldoende om te beseffen dat er investeringen nodig zijn in de infrastructuur. Of het besef dat het oude silo-model een belemmering vormt voor nieuwe toepassingen waar je eindklanten op wachten, of die je toeleveranciers nu al gebruiken. Dat is iets wat in veel bedrijven voorkomt.
Digitale transformatie
Je ICT-omgeving is onvoldoende voorbereid op de nieuwe mogelijkheden en toepassingen die alomtegenwoordig zijn. En niet klaar om de verwachtingen van zowel je interne medewerkers, leveranciers, en de markt in te lossen.
De markt vraagt om nieuwe toepassingen. Consumenten willen real-time zicht hebben op leveringsdata en voorraden. Of willen snel over mogelijkheden en informatie beschikken, in een selfservice model. Concurrenten bieden meer mogelijkheden aan en nieuwe spelers met modernere oplossingen verschijnen op de markt. Interne medewerkers schreeuwen om digital workspaces, zodat het “work anywhere anytime” -principe kan ingevoerd worden.
Digitale disruptie is realiteit.
Denk ook aan de slimme IOT-toepassingen die zich aandienen. En de bergen data die door Analytics en soortgelijke applicaties verzameld worden. Een AI die op het punt staat om door te breken. Het zijn uitdagingen die een moderne en schaalbare, veilige infrastructuur vereisen.
Wellicht is dat allemaal niet nieuw voor je en heb je je hier en daar al laten adviseren. Je staat er als IT-manager of CIO niet helemaal alleen voor, maar je beseft de draagkracht ervan. Vaak reist de vraag hoe je met je team en budget dat allemaal kunt bolwerken. En of er voldoende tijd over blijft om de bedrijfskritische processen in de lucht te houden.
Hier over nadenken is maatwerk waar je soliede partners bij nodig hebt om het probleem niet alleen vandaag, maar vooral met oog op de toekomst aan te pakken.

Hackers, aanvallen en bedreigingen
Je houdt onvoldoende rekening met de realiteit en de impact van cyberbedreigingen. Een pro-actief veiligheidsbeleid ontbreekt en zonder plan duurt heropstarten na een incident langer dan nodig.
Ook al ben je er tot nu toe in geslaagd hackers buiten de deur te houden, de dreiging blijft een reëel iets om rekening mee te houden. En dat vergt meer dan louter de bewustwording. Ook in ons land liepen enkele grote bedrijven, maar ook Kmo’s ernstig tegen de lamp, met financiële verliezen en zelfs een meerdaagse productiestop tot gevolg. Zo een nachtmerrie wil je liefst voorkomen.
Maar het hoeven niet altijd de grootste bedreigingen met ransomware te zijn die parten spelen. Vrijwel alle organisaties krijgen te maken met cyberbedreigingen. De grootste ellende wordt gevormd door massa's spy- en malware, virussen en wormen die via mail binnenkomen. Zonder afdoende veiligheid is een eenvoudige klik van een argeloze medewerker al voldoende om alles stil te leggen en je supportteam dagenlang overuren te laten draaien. Securitywerkzaamheden slokken immers een groot deel van de helpdeskresources op voor het voorkomen van en reageren op incidenten.”
Je wilt graag een preventief veiligheidsbeleid door met scans en audits problemen te voorkomen. Omdat je wel weet dat de minste aanval al gauw een veelvoud kost. Maar hoe krijg je dat verdedigd en geregeld binnen tijd en budget.
Onvoldoende flexibel en schaalbaar
De systemen zijn niet goed berekend op uitzonderlijke prestaties in piekmomenten. Hebben een veel te grote ecologische voetafdruk en kosten te veel geld, doordat gebruik en datacapaciteit niet op elkaar zijn afgestemd.
De tijd dat we datacenters rustig lieten draaien in overdrive en ruim voldoende capaciteit konden voorzien ligt al een tijdje achter ons. Niet louter omdat opslag en geheugen geld kost. Behuizing en ruimte zijn schaars en energie (vooral koeling) is een kostbaar goed geworden binnen een verantwoord eco-beleid.
Kortom, hoe streef je naar “operational excellence” in je organisatie?
Vaak is consolidatie aan de orde en kan er heel wat op dure arbeidstijd bespaard worden door slimme en automatische beheersoplossingen in te zetten.
Veel bedrijven hebben af te rekenen met seizoensgebonden situaties, of piekmomenten die niet altijd lang vooraf te voorspellen zijn. Net op die commercieel interessante momenten, wil je liefst geen uitval en kunnen rekenen op een stabiele omgeving.
Cloud, or not to cloud
Het woord Cloud hoor je dagelijks, maar hoe zit dat nu juist? Wat is de investering die je moet maken? En hoe zit dat met ROI en verborgen kosten bij de omschakeling?
Je vraag je terecht af, wat je aan moet met verouderde legacy-applicaties, die je nog niet uit de running kunt halen. Kan je die wel naar de cloud migreren? Is het niet beter applicaties die veel geheugen verslinden uit je cloudplan te houden. Wat zijn mogelijke alternatieven om dat probleem op te lossen.
Of hoezeer HR- bezorgd is over de privacy van kritische persoonsgegevens, eenmaal die data niet meer binnen de eigen bedrijfsmuren wordt opgeslagen. Hoe veilig is zo een Cloud- omgeving ? Waar is de data opgeslagen? Aspecten waar je rekening moet mee houden bij de migratie.
Hoe beheer je de capaciteit en schaal je naar hogere beschikbaarheid en volumes? Kan dat op een doorzichtige manier?
De kost om je on-premise infrastructuur te onderhouden speelt zeker mee in de beslissing naar cloudmigratie. Maar hoe doe je de kostencalculatie van je cloud project? Wat is de basisinvestering en vervolgens de operationele kost? Welk budget moet je voorzien om je medewerkers en de organisatie te trainen? Of kortweg wat is het financiële risico op een project waarvan het net de bedoeling is je overall kost te verlagen of beter te beheersen.
Veel vragen waarbij antwoorden van ervan specialisten welkom zijn.
IT-landschap & Architectuur
Je bent je bewust van de centrale rol die IT speelt binnen bijna alle processen van het bedrijf. Maar je zoekt zelf een klankbord en het advies van onafhankelijke experten om je plannen en ideeën te toetsen, of verder uit te werken.
De rol van de ICT-afdeling is inmiddels veranderd van puur ondersteunende afdeling, naar een adviserende en sturende rol. Je staat al lang niet meer alleen in voor het netwerk en het draaiende houden van de machines.
Diverse business afdelingen gebruiken dagelijks zowel interne als externe systemen, en hebben soms eigen specialisten en power-users binnen de afdeling. Vaak geen sinecure om daar overzicht op te houden en alles in kaart te brengen.
Maar des te beter je op vragen van gebruikers kunt antwoorden en op hun noden kunt vooruitlopen, des te makkelijker het wordt om het hele ICT-eco systeem te harmoniseren en losstaande silo's te integreren. Bij grote bedrijven zijn het de enterprise-architecten die zorgen voor het hertekenen en optimaliseren van het landschap en alle onderdelen die deel uit maken van de infrastructuur. Het is op een andere schaal, maar als CTO in een SMB bedrijf sta je voor dezelfde problematiek. En vraag je je hoogstwaarschijnlijk af of je wel alle aspecten hebt meegenomen in je analyse. Of voldoende rekening houdt met de snel veranderende evolutie.
Expertise in huis halen
Je hebt het gevoel dat je medewerkers onvoldoende mee zijn met de laatste technologie en de markt. Maar training kost geld, en iedereen komt nu al tijd tekort. Je wilt wel nieuwe expertise in huis halen, maar vindt ze niet.
Je bent je ervan bewust dat het gebrek aan kennis en de nodige skills een directe invloed heeft op stress op de werkvloer en het uitrollen van nieuwe projecten vertraagd. Bovendien jaagt het je operationele kost de hoogte in. Daar kun je niet naast kijken. De hiaten nemen alsmaar toe als je niet ingrijpt. Maar hoe ?
Los van de moeilijkheid om goed getrainde medewerkers binnen te halen, maak je je wellicht zorgen over hoe je eigen team on-track te houden. Zijn je medewerkers wel mee met de snel evoluerende markt: nieuwe oplossingen, hardware-kennis, beheers-software, methodes en best-practice.
Hoe kun je hen voldoende trainen om slimmer en efficiënter te werken, terwijl velen nu al tegen het maximum van hun inzetbaarheid aanzitten. Misschien kun je je manschappen herschikken en komen sommigen wel in aanmerking voor een doorgedreven opleiding. Maar hoe ga je die investering snel laten renderen, of vermijden dat de kennis met de medewerker verdwijnt, als die toch niet zo loyaal blijkt te zijn en andere oorden opzoekt. Het zijn de gedachten die je bezighouden, waardoor je je onvoldoende kunt concentreren op kerntaken.
Natuurlijk heb je wel wat ideeën, alleen brengen die soms nieuwe vragen met zich mee: Lukt het door volop in te zetten op in-house training ? Welke prioriteiten hanteer je daarbij? Waar zitten de quick-wins?
En waar haal je best externe kennis en expertise binnen. Hoe kan je consultants inzetten om werkmethodes te verbeteren en praktijkervaring in je team te brengen
VIND
JOUW
MAATOPLOSSING
ICT
UITDAGINGEN
Quick scan
Complexe en onsamenhangende infrastructuur
Je infrastructuur is verouderd, en niet efficiënt te onderhouden. Je mist businesskansen doordat je systemen onvoldoende informatie met elkaar uitwisselen.
Je probeert je “on-premise”-infrastructuur stevig in handen te houden, omdat je er vast in gelooft dat een traditionele IT-omgeving één van de veiligste oplossingen is. Maar met de tijd is zowel de hardware als de opslag in silo's georganiseerd. Voor het onderhoud heb je verschillende experten in huis, of erger nog zijn er verschillende leveranciers in de running. Het geheel is complex en onsamenhangend. Hoewel de hardware grotendeels is afgeschreven, kost het beheer en onderhoud veel mankracht en geld.
Je in-house serverroom zit aan de rand van de capaciteit. Het aantal VPN-verbindingen reist de pan uit, waardoor je onvoldoende zicht hebt op de risico's. Business units dreigen ermee externe oplossingen te zoeken (schaduw IT). Het is een overduidelijk symptoom van de behoefte aan nieuwe IT-middelen. En tegelijkertijd ook een bedreiging omwille van kennis- en datalekken, of andere security-problemen.
Het hoeft niet altijd zo een drastisch scenario te zijn. Soms is het vervangen van oude legacy-software of de uitbreiding met een nieuwe vestiging voldoende om te beseffen dat er investeringen nodig zijn in de infrastructuur. Of het besef dat het oude silo-model een belemmering vormt voor nieuwe toepassingen waar je eindklanten op wachten, of die je toeleveranciers nu al gebruiken. Dat is iets wat in veel bedrijven voorkomt.
Digitale transformatie
Je ICT-omgeving is onvoldoende voorbereid op de nieuwe mogelijkheden en toepassingen die alomtegenwoordig zijn. En niet klaar om de verwachtingen van zowel je interne medewerkers, leveranciers, en de markt in te lossen.
De markt vraagt om nieuwe toepassingen. Consumenten willen real-time zicht hebben op leveringsdata en voorraden. Of willen snel over mogelijkheden en informatie beschikken, in een selfservice model. Concurrenten bieden meer mogelijkheden aan en nieuwe spelers met modernere oplossingen verschijnen op de markt. Interne medewerkers schreeuwen om digital workspaces, zodat het “work anywhere anytime” -principe kan ingevoerd worden.
Digitale disruptie is realiteit.
Denk ook aan de slimme IOT-toepassingen die zich aandienen. En de bergen data die door Analytics en soortgelijke applicaties verzameld worden. Een AI die op het punt staat om door te breken. Het zijn uitdagingen die een moderne en schaalbare, veilige infrastructuur vereisen.
Wellicht is dat allemaal niet nieuw voor je en heb je je hier en daar al laten adviseren. Je staat er als IT-manager of CIO niet helemaal alleen voor, maar je beseft de draagkracht ervan. Vaak reist de vraag hoe je met je team en budget dat allemaal kunt bolwerken. En of er voldoende tijd over blijft om de bedrijfskritische processen in de lucht te houden.
Hier over nadenken is maatwerk waar je soliede partners bij nodig hebt om het probleem niet alleen vandaag, maar vooral met oog op de toekomst aan te pakken.

Hackers, aanvallen en bedreigingen
Je houdt onvoldoende rekening met de realiteit en de impact van cyberbedreigingen. Een pro-actief veiligheidsbeleid ontbreekt en zonder plan duurt heropstarten na een incident langer dan nodig.
Ook al ben je er tot nu toe in geslaagd hackers buiten de deur te houden, de dreiging blijft een reëel iets om rekening mee te houden. En dat vergt meer dan louter de bewustwording. Ook in ons land liepen enkele grote bedrijven, maar ook Kmo’s ernstig tegen de lamp, met financiële verliezen en zelfs een meerdaagse productiestop tot gevolg. Zo een nachtmerrie wil je liefst voorkomen.
Maar het hoeven niet altijd de grootste bedreigingen met ransomware te zijn die parten spelen. Vrijwel alle organisaties krijgen te maken met cyberbedreigingen. De grootste ellende wordt gevormd door massa's spy- en malware, virussen en wormen die via mail binnenkomen. Zonder afdoende veiligheid is een eenvoudige klik van een argeloze medewerker al voldoende om alles stil te leggen en je supportteam dagenlang overuren te laten draaien. Securitywerkzaamheden slokken immers een groot deel van de helpdeskresources op voor het voorkomen van en reageren op incidenten.”
Je wilt graag een preventief veiligheidsbeleid door met scans en audits problemen te voorkomen. Omdat je wel weet dat de minste aanval al gauw een veelvoud kost. Maar hoe krijg je dat verdedigd en geregeld binnen tijd en budget.
Onvoldoende flexibel en schaalbaar
De systemen zijn niet goed berekend op uitzonderlijke prestaties in piekmomenten. Hebben een veel te grote ecologische voetafdruk en kosten te veel geld, doordat gebruik en datacapaciteit niet op elkaar zijn afgestemd.
De tijd dat we datacenters rustig lieten draaien in overdrive en ruim voldoende capaciteit konden voorzien ligt al een tijdje achter ons. Niet louter omdat opslag en geheugen geld kost. Behuizing en ruimte zijn schaars en energie (vooral koeling) is een kostbaar goed geworden binnen een verantwoord eco-beleid.
Kortom, hoe streef je naar “operational excellence” in je organisatie?
Vaak is consolidatie aan de orde en kan er heel wat op dure arbeidstijd bespaard worden door slimme en automatische beheersoplossingen in te zetten.
Veel bedrijven hebben af te rekenen met seizoensgebonden situaties, of piekmomenten die niet altijd lang vooraf te voorspellen zijn. Net op die commercieel interessante momenten, wil je liefst geen uitval en kunnen rekenen op een stabiele omgeving.
Cloud, or not to cloud
Het woord Cloud hoor je dagelijks, maar hoe zit dat nu juist? Wat is de investering die je moet maken? En hoe zit dat met ROI en verborgen kosten bij de omschakeling?
Je vraag je terecht af, wat je aan moet met verouderde legacy-applicaties, die je nog niet uit de running kunt halen. Kan je die wel naar de cloud migreren? Is het niet beter applicaties die veel geheugen verslinden uit je cloudplan te houden. Wat zijn mogelijke alternatieven om dat probleem op te lossen.
Of hoezeer HR- bezorgd is over de privacy van kritische persoonsgegevens, eenmaal die data niet meer binnen de eigen bedrijfsmuren wordt opgeslagen. Hoe veilig is zo een Cloud- omgeving ? Waar is de data opgeslagen? Aspecten waar je rekening moet mee houden bij de migratie.
Hoe beheer je de capaciteit en schaal je naar hogere beschikbaarheid en volumes? Kan dat op een doorzichtige manier?
De kost om je on-premise infrastructuur te onderhouden speelt zeker mee in de beslissing naar cloudmigratie. Maar hoe doe je de kostencalculatie van je cloud project? Wat is de basisinvestering en vervolgens de operationele kost? Welk budget moet je voorzien om je medewerkers en de organisatie te trainen? Of kortweg wat is het financiële risico op een project waarvan het net de bedoeling is je overall kost te verlagen of beter te beheersen.
Veel vragen waarbij antwoorden van ervan specialisten welkom zijn.
IT-landschap & Architectuur
Je bent je bewust van de centrale rol die IT speelt binnen bijna alle processen van het bedrijf. Maar je zoekt zelf een klankbord en het advies van onafhankelijke experten om je plannen en ideeën te toetsen, of verder uit te werken.
De rol van de ICT-afdeling is inmiddels veranderd van puur ondersteunende afdeling, naar een adviserende en sturende rol. Je staat al lang niet meer alleen in voor het netwerk en het draaiende houden van de machines.
Diverse business afdelingen gebruiken dagelijks zowel interne als externe systemen, en hebben soms eigen specialisten en power-users binnen de afdeling. Vaak geen sinecure om daar overzicht op te houden en alles in kaart te brengen.
Maar des te beter je op vragen van gebruikers kunt antwoorden en op hun noden kunt vooruitlopen, des te makkelijker het wordt om het hele ICT-eco systeem te harmoniseren en losstaande silo's te integreren. Bij grote bedrijven zijn het de enterprise-architecten die zorgen voor het hertekenen en optimaliseren van het landschap en alle onderdelen die deel uit maken van de infrastructuur. Het is op een andere schaal, maar als CTO in een SMB bedrijf sta je voor dezelfde problematiek. En vraag je je hoogstwaarschijnlijk af of je wel alle aspecten hebt meegenomen in je analyse. Of voldoende rekening houdt met de snel veranderende evolutie.
Expertise in huis halen
Je hebt het gevoel dat je medewerkers onvoldoende mee zijn met de laatste technologie en de markt. Maar training kost geld, en iedereen komt nu al tijd tekort. Je wilt wel nieuwe expertise in huis halen, maar vindt ze niet.
Je bent je ervan bewust dat het gebrek aan kennis en de nodige skills een directe invloed heeft op stress op de werkvloer en het uitrollen van nieuwe projecten vertraagd. Bovendien jaagt het je operationele kost de hoogte in. Daar kun je niet naast kijken. De hiaten nemen alsmaar toe als je niet ingrijpt. Maar hoe ?
Los van de moeilijkheid om goed getrainde medewerkers binnen te halen, maak je je wellicht zorgen over hoe je eigen team on-track te houden. Zijn je medewerkers wel mee met de snel evoluerende markt: nieuwe oplossingen, hardware-kennis, beheers-software, methodes en best-practice.
Hoe kun je hen voldoende trainen om slimmer en efficiënter te werken, terwijl velen nu al tegen het maximum van hun inzetbaarheid aanzitten. Misschien kun je je manschappen herschikken en komen sommigen wel in aanmerking voor een doorgedreven opleiding. Maar hoe ga je die investering snel laten renderen, of vermijden dat de kennis met de medewerker verdwijnt, als die toch niet zo loyaal blijkt te zijn en andere oorden opzoekt. Het zijn de gedachten die je bezighouden, waardoor je je onvoldoende kunt concentreren op kerntaken.
Natuurlijk heb je wel wat ideeën, alleen brengen die soms nieuwe vragen met zich mee: Lukt het door volop in te zetten op in-house training ? Welke prioriteiten hanteer je daarbij? Waar zitten de quick-wins?
En waar haal je best externe kennis en expertise binnen. Hoe kan je consultants inzetten om werkmethodes te verbeteren en praktijkervaring in je team te brengen